Buka frezeer mcm2 ada.... tp buntu..
Otak n minda berfikir nk msk yg simple n sekejap kat dapur..biasa kakG masak En.Suami yang tolong tgk kan anak.. Sian pulak Anak2 duk buli dok atas papa dia tgh demam selsema tu..
Mata terpandang kat nenas.. Baru teringat ibu mertuaku..eh.eh mcm kassim slmt dah...pernah tgk mak masak GULAI masak DARAT.. KakG msg n terus minta resepi..elok jer mak reply terus buat.. Mungkin korang baca simple je resepi ni... Tapi KakG x biasa mknan2 utara ni.. So den rujok mak mertuo la yo.. Tersilap cara kang lain lak rasanya kan...hihi..Jom tgk resepi...
Bahan-bahannya:
Beberapa keping ikan kering talang besar - dipotong kecil
Nanas manis - dihiris
Santan - 100ml
Rempah kari ikan - 2sb
Bahan-bahan ditumis:
3 biji bawang kecil (bawang merah) - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Halba campur
2 tangkai daun kari
Cara memasak
1. Rendam ikan kering talang di dalam air yang dicampur dengan garam kira-kira 30 minit. Proses ini adalah untuk mengurangkan rasa masin pada ikan kering talang. Kemudian basuh dan toskan.
2. Bancuh serbuk kari dengan air biarkan, masukkan dalam periuk beserta ikan & nenas, biarkan mendidih..kecilkan api
3. Masukkan santan
4. Tumis Darat: Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bawang kecil , bawang putih, halba campur dan daun kari sehingga naik bau dan kekuningan. Kemudian tuangkan ke dalam periuk kari tadi. Tutup dengan tudung periuk supaya aromanya tidak keluar.
5. Sebelum menghidang, kacau rata kuah kari supaya bahan-bahan yang ditumis tadi bergaul mesra.
Pastu makan ngan nasi panas..nyum..nyum..
No comments:
Post a Comment