Hari tu ms wat asam pedas ayam ade lg sekuntum bunga kantan..tetiba berkobar2 nk masak..
Apa lg Kakg whatsup la si izan.. Tu sebab resepi namanya ala ummie aina.. Izan tu ummie si aina kawan si afrina (anak sulung kakG).. Dah cita salasila pulak..hihi..
Ok berbalik cerita nasi kerabu.. Mcm2 versi.. Tapi kakG punya. Ni simple jer.. X nak cerita panjang moh kakG share resepi terlajak sodap ni kat korang.. Ape pun seribu perhargaan buat ummie aina yer.. Sedap bangat..hihi...
Kuah Sambal Tumis
Bahan bahan:
10 cili kering
4 ulas bwg merah
1 biji bwg besar
1/2 labu bwg putih
Sebesar ibu jari halia
200 gm santan pekat
3 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 1/2 sb gula
2 sk garam bukit halus
2 sb budu
Minyak masak - agak banyak
Cara cara:
Kisar cili, bawang bawang dan halia.
Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan 1 1/2 cawan air. Masukkan santan. Sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.
Masukkan serai, asam. Bila mendidihkan masukkan budu dan gula. Rasakan sebelum dimasukkan garam supaya tidak terlebih masin. Kacau sehingga pecah minyak, kuah biar kan pekat dan sedikit masin yer dan bolehlah ditutup api.
Sambal Ikan
Bahan bahan:
Kerisik dari 1 biji kelapa
1kg ikan sardin - rebus, ambil isi & tumbuk
5 ulas bawang merah
5 batang serai
Gula kabong/melaka hiris nipis-nipis
2 1/2 sk garam
Cara cara:
Tumbuk serai hingga hancur dan masukkan bawang merah. Tumbuk lagi. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk dan kerisik yang telah ditumbuk. Gaul rata rata. Kena bagi manis sikit..Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.
Sambal Cili
1/2 kg cili - basuh
Garam
Gula
Belacan
Asam jawa
Limau nipis/cuka
Kisar kesemuanya.
Ulam ulaman
Kubis
Timun
Kacang panjang
Daun kesum
Bunga kantan
Hiris halus dan sedia untuk dihidangkan.
** boleh juga ditambah solok cili, ikan goreng tepung, keropok ikan, keropok lekor, telur masin..ikut citarasa sendiri..
SELAMAT MENCUBA YA...
No comments:
Post a Comment