Untuk entry yang pertama dari dapur kakG.. ASSAM LAKSA NYONYA MELAKA... Tapi alkisahnya kawan kakG yang duk melaka pun x pernah lagi jumpa laksa ni.. Kena cari nyonya melaka la dik oii...hihi
Ni la makanan yang akan kakG beli walau dimana foodcourts sekali pun.. Kira 1st choice la.. Gambar ni kakG upload dr mat google..Tapi bila dah dapat resepi mmg pasti nak cuba lagi.. Bagi yang hantu mantu maklimah yang suka laksa kakG bagi resepi yang kawan kakG dr kedah bagi.. Diupgrade menjadi yg terbaik..dari melaka ke kedah ke ipoh....
Bahan utama
** 2 tin sardin besar ayam brand @ kingcup (buang sos, basuh ngan air isinya dan ramas@ hancurkan)
Bahan kisar
** cili giling cap puteri (paket sederhana) dgn
** b.puteh 3 ulas,b.kecil 5 ulas n belacan sebesar ibu jari
** sebesar ibu jari halia & lengkuas
( kisar kesemuanya sekali)
Lain-lain bahan
** 3 btg serai dititk
** 1/2 biji nenas dipotong dadu
** 1sudu teh jintan tumbuk halus (kakG pakai yang serbuk je)
** 1 cawan asam jawa dr sengengam asam jawa
** 1btg bunga kantan
** 1ikat daun kesum
** 1 tin otak udang (bancuh dengan sedikit air bagi cair)
** 1 kiub pati ikan bilis
Gula & garam.. (KakG buh cukup rasa bagi terangkat sikit) yang suka pakaji pun ok..
Cara-cara
1. Tumiskan bahan kisar dengan sedikit minyak.
2. masukan isi ikan sardin yg hancur td
3. masuk jintan n nenas supaya airnye keluar
4. masukan asam jawa n stock ikan bilis & otak udang
5. daun kesum n bunga kantan
masak sehingga mendidih . Rasa dulu..baru buh bahan perasa.. Kenapa kakG suh rasa..sebab ade buh kiub pati tadi takut dah masin ikut brand la.. Dah siap..
sajikan laksa bersama timun,bawang,daun pudina
SELAMAT MENCUBA..
No comments:
Post a Comment