Korang nak tau ini salah satu masakan yang paling kakG suka sgt.. Ish.. Acik ni wat KakG terliur je..hihi So..hari ni kakG nak kongsi resepi gulai tempoyak ala perak hari ni..
Untuk pengetahuan korang gulai tempoyak ni mcm2 versi ada.. Klu kat pahang x silap kakG dorang buh santan n bawang.. Cam msk gulai lemak.. Versi perak lak sgt simple..tp rasa waalaaa..sedap kome oii... Kuor dah bahse perak teman ni ha.. Jom copy & cook resepi ni yer...
Bahan bahan:
1 ekor ikan patin @ mana2 ikan sungai yang kome suke
4 biji cili merah
2 senduk tempoyak (saiz sedang)
Sedikit serbuk kunyit
2 batang serai - ketuk
1 helai daun kunyit - kakG tambah
1 batang timun - jika suka (kakG suka guna taugeh kasar)
3-4 gelas air atau mengikut yang disukai
Garam
Secubit gula
Cara cara:
Blender kasar cili merah atau ditumbuk kasar. Kemudian satukan semua sekali bahan termasuk ikan dan timun/taugeh kasar dengan air secukupnya. Petua dolu-dolu bahan bahan mesti digaul sebati dengan menggunakan tangan.
Masak dengan api perlahan sehingga ianya mendidih dan merenih dengan agak lama.
Masukkan sedikit garam dan secubit gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan nasi putih panas panas.
***. Mudah je kan sekelip mata dah siap..hihi.. Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment